Trnky se sklízí! Tady peču chutney z našich trnek
Pečené švestkové chutney s chilli. Vybírala jsem v našem sadu ty chuťově nejvýraznější zralé švestky, aby měly opravdu švestkovou chuť. Letos je topkou odrůda Stanley. Asi se tomu divíte, ale v dnešní době není švestka jako švestka. A každý rok každá odrůda chutná trochu jinak. V obchodních řetězcích jsou většinou k dostáni takové sladké koule, které švestky připomínají možná jen barvou. Při pečení v troubě nádherně zkaramelizoval cukr a rozležely se všechny chutě přidaných ingrediencí. Výborně se hodí k sýrům, k uzeného masu a nesmí chybět u grilování. Na závěr jsem na indukční desce odpařovala tekutinu ať to má správnou konzistenci. Holt ty švestky byly krásně šťavnaté. Omáčka neobsahuje žádnou vodu a je neodolatelná. Mám ji v misce a pořád ochutnávám.