Hlíva ústřičná, výborná do kuchyně, ale hlavně léčivá

19.01.2023

Teď je ta nejlepší doba pro sběr hlívy ústřičné Nejen, že je to výborná houba do kuchyně, ale je to i významná léčivka! Hlavní účinnou látkou jsou glukany, které v kombinaci s dalšími obsahovými látkami působí příznivě u nemocných s rakovinou, kardiovaskulárními chorobami (infarkt, mozkové příhody), astmatu, artritidě i osteoporóze a vleklých zánětech. Plodnice mají tonifikační účinky při fyzickém i duševním vyčerpání, únavě, zpomalují stárnutí. Působí rovněž při chřipce, angíně a nachlazení, stejně jako při vyrážkách, ekzémech a alergiích. Mevinolin snižuje hladinu cholesterolu a cukru v krvi (glykémie), aniž by se snížila hladina inzulinu. Zároveň brání poškození věnčitých tepen (ateroskleróza) a srdečního svalu. Významné je rovněž protirakovinné působení, neboť ve výzkumu byl prokázán výrazný vliv na potlačení některých typů nádorů, jako je např. hepatom nebo sarkom, a snížení množství nádorů v tlustém střevě, a zároveň byla izolována účinná látka pleuran. Všechny tyt látky ztrácejí na účinnosti při ohřívání už jen na 40 stupňů Celsia. Proto je nejlépe ji konzumovat přímo zasyrova, nebo v nějakých salátech, případně za studena sušit, podrtit a jíst prášek, třeba v tobolkách. Já z ní budu vyrábět kapky, které jsou vlastně nejúčinnější Moje hlíva pochází z mé zahrady v Zámrskách, kde roste na pařezu ořešáku královského, je možno ji pěstovat na pařezech, sadbu lze koupit na internetu, kde jsou i návody pro pěstování.