Čas pro sklizeň a zpracování šípků
Moji milí, teď je ten správný čas pro sběr šípků určených na výrobu pyré, likérů, šťáv. Jsou přemrzlé, dozrálé a mají spoustu cukrů. Dají se jíst i syrové. Ano, zpracování je velmi pracné, každý šípek se musí přepůlit, vnitřní jadérka vyškrábat spolu s agresivními chlupy, co se chovají jako skelná vata, ale když si dáte čas, odmění se Vám výsledky této práce. Já osobně po té tyto plody rozmixuji a pasírovačem za studena bez vaření dostanu dvě hmoty: pyré a hmotu, kterou vysuším pro šípkový čaj. Pyré buď samotně sterilizuju při 80 stupních Celsia a používám do čajů, omáček, šťáv, likérů, anebo přimíchám s medem 1:1 a bez sterilizace zavřu do sterilních sklenek. Tenhle šípkový med použiju do čaje, do minerálky, do vody. V obou případech je to neuvěřitelná přírodní dávka vitamínu C. Účinky šípků jsou fantastické, používá se na:- záněty močových cest- zánět ledvin- kolika žaludku- zlepšení stavu vlásečnic (kapilár), snížení křehkosti (fragility) kapilár- močopudný účinek- nachlazení- kašel- horečka- kurděje- průjem- koliky- krvácení- čistí krev- chudokrevnost, anémie- nemoci žlučníku a žlučových cest- vředy dutiny ústní- bolesti v krku, zánět v krku. Na mém e-shopu budou k prodeji šípkové pyré a šípkové pyré s lesním medem