Bylinkový blog

Jírovec maďal, lidmi zvaný kaštan, nebo též koňský kaštan léčí záněty, otoky lymfatických žláz, cévní problémy. Zde vyrábím gel na mazání. Do slunečnicového oleje, který je z našeho kraje (ne do cizokrajných olejů) dám očištěné a rozsekané plody jírovce, kdy projdou dvojitým dvouhodinových ohřátím, pak se olej scedí a přidají se louhovat bylinky,...

Jdeme cestou soběstačnosti. I nyní můžete sklízet zbytky čerstvé úrody na záhonech, než je před orbou uklidíte dočista. Jdou z nich uvařit dobrá lehká jídla, třeba jako zde je všechno z mé zahrady - brambory pozdní, papriky, které už nedorostou, cibule, řapíky mangoldu, který už má nevzhledné listy, ale řapíky stále krásné, žampión ovčí, který nám...

Chystám novinku - Pečený čaj hruška s jeřabinou. Obsahuje hrušky a jeřabiny (jeřáb prostřední) z našeho sadu na Vysočině, citrony, zázvor a tmavý třtinový cukr. Pro zimní období, kdy ve velkém řádí chřipky a angíny a prochladnutí močových cest, je přímo ideální volbou. Věděli jste, že jeřabiny mají mnohem více vitamínu C než šípky?

Domácí výroba univerzálního dochucovadla (vegety). Je prostě dobré vědět, že než něčím ochutíme jídlo, víme, co tam dáme Dá se u toho zužitkovat zelenina, která není vhodná pro uskladnění, protože při sklizni byla mechanicky poškozená. My máme sklizeň tak bohatou, že si ji dovolíme dělat i z té k uskladnění a i tak bohatou, že toto dochucovadlo...

Znáte vodnici? Mnoho lidí asi už ne, přitom před dovozem prvních brambor z Ameriky, měla stejný význam jako dnes ony. Je výborná, plná vitamínu A a C a draslíku. Dá se jíst syrová i v tepelné úpravě - pečená, v polévkách, jako pyré. Má lahodnou chuť něco mezi nepálivou ředkvičkou a kedlubnou. Výborná je právě v úpravě jako zelí. Do...

Občas se musí improvizovat, sušení bylinných směsí ve volném prostoru je v současném vlhkém počasí nemožné, kdo by chtěl pít čaj z plesnivých bylin, že? Tak posloužil můj foto-malířský ateliér s vyhřívanou podlahou pro postupné sušení. Bylinkové čaje pro zimní období tak budou.

Letos se na Valašsku urodilo trnek, denně sbírám z našeho sadu všechny naše odrůdy, míchám je s bylinkovými sirupy a v troubě připravuji pečené čaje. Tohle je jen denní dávka, dělám je už spoustu dní, bude jich dost pro všechny. Chystám letošní novinku a to pečený čaj s rumem. (My, co chodíme pracovat v zimě do lesa, to fakt využijeme...

Pečené švestkové chutney s chilli. Vybírala jsem v našem sadu ty chuťově nejvýraznější zralé švestky, aby měly opravdu švestkovou chuť. Letos je topkou odrůda Stanley. Asi se tomu divíte, ale v dnešní době není švestka jako švestka. A každý rok každá odrůda chutná trochu jinak. V obchodních řetězcích jsou většinou k dostáni takové sladké koule,...

Rok po výsadbě růže dužnoplodé druh Karpatia. Vyselektována v Bojnicích na Slovensku v 60. letech 20. století, koupena https://stareodrudy.org . Pěstuje se pro chutné velké šípky, mimořádně bohaté na vitamín C a minerály. Využití plodů je jako u běžných šípků (marmelády, čaje, vína…), Karpatia má ale několikanásobně větší plody oproti běžný šípkům,...

Trochu jsem se tady odmlčela, ale nebylo to tím, že bych zahálela, jen mám raději práci a výsledky než chození s mobilem po zahradách. Ale s tímto se Vám musím svěřit: Že se bylinky, které jsem vysela, zcela přirozeně zapojily do zeleninových záhonů, považuji za už normální, chrání se navzájem a soužití jich a zeleniny mám vyzkoušenou dlouhodobým...

Když vám na vlastním pozemku, který udržujete nechemicky s jednouročním kosením, vyroste taková zahrádka, je to požehnání. Letos bude bylin dost, zde třezalka tečkovaná z Vysočiny. Budou Janovy oleje, kapky, směsi na odvary a další.

Je čas sběru nejdůležitějších bylin, tyhle jsou zrovna z nejčistějšího prostředí z Vysočiny. Budu z nich tvořit úlevu pro vaše tělo i duši.